Kosten

Wat kost een website?

De kosten van een website bestaan uit eenmalige ontwikkelkosten en terugkerende (onderhouds-) kosten of kosten van abonnementen, zoals voor de hosting van uw website.

Ontwikkelingskosten

De ontwikkelingskosten bestaan uit het ontwerpen van de website, het webdesign. Meestal is dit een dure grap (€ 500 – € 5000) en daarom niet weggelegd voor particulieren, beginnende ZZP-ers, verenigingen en stichtingen. Bij OntwerpWeb is dit anders.

Terugkerende (onderhouds-)kosten

Hieronder vallen de kosten van:

  • het bezit van het domein (het eerste jaar vaak met korting via het hostingbedrijf); max. €10 per jaar. Bij sommige duurdere hostingpakketten is het domein gratis. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan de beheerder, meestal het hostingbedrijf. OntwerpWeb begeleidt u hierin.
  • het hostingbedrijf; meestal werkt men met pakketten die variëren in grootte en extra’s (en dus ook in prijs); er bestaan pakketten van € 5 – € 200 (of meer) per jaar. Vaak krijgt men het eerste jaar korting en met een eenvoudig pakket is al veel mogelijk. Ook deze kosten betaalt u zelf aan het hostingbedrijf. OntwerpWeb begeleidt u hierin.
  • extra faciliteiten, zoals SSL (veiligheidscertificaat zodat er een slot voor uw websiteadres komt in plaats van “niet veilig”). Ook hiervoor variëren de pakketten en prijzen en is voor weinig geld (vanaf ca. €5 per jaar) veel mogelijk. Als u met WordPress werkt, zijn veel toeters en bellen gratis, maar wilt u meer, dan dient u daarvoor “premium”-abonnementen af te sluiten. Alle websites die door OntwerpWeb zijn gemaakt en die bij voorbeelden worden genoemd, hebben alleen gratis extra’s (m.u.v. SSL). Ook deze eventuele kosten betaalt u zelf aan het hostingbedrijf of het bedrijf dat de extra’s levert.
  • Onderhoud. Elke website moet onderhouden worden. Dat kunt u zelf doen of er iemand voor inhuren, zoals OntwerpWeb. Ook hiervoor zijn de kosten erg afhankelijk van het systeem waarop uw website ”draait’. WordPress vraagt relatief weinig inzet van mensen.

Welke kosten rekent OntwerpWeb?

De belangrijkste kostenpost is normaliter het webdesign. Veel mensuren moeten gestoken worden in overleg, het afstemmen van wensen en mogelijkheden, het schrijven van html-codes, lay-out ontwikkeling, enz. enz. Het zijn allemaal tijdrovende bezigheden en de arbeidskosten zijn dan dus hoog. Daarom heeft OntwerpWeb een ander concept ontwikkeld.

Webdesign

Webdesign is het ontwerpen en maken van een website met alles wat daaraan vast zit. OntwerpWeb doet dat gratis onder de volgende voorwaarden:

  1. De website werkt onder WordPress. Wereldwijd geldt dat trouwens voor ongeveer 40% van de websites. Wilt u een website die van A tot Z handmatig is gemaakt, dan ontvangt u eerst een offerte.
  2. De website bevat geen webwinkel. Indien u dit wel wilt, dan zijn daar kosten aan verbonden. U ontvangt dan een offerte.
  3. De website is voor een particulier (privépersoon zonder commerciële doeleinden), ZZP-er die wil starten en nog niet langer werkzaam is dan drie maanden, een vereniging of een stichting, beide laatsten zonder betaalde krachten*.

OntwerpWeb stelt het op prijs als u na oplevering van een gratis website een vrijwillige bijdrage betaalt, op basis van uw tevredenheid over het eindresultaat.

Onderhoud en herstel

Voor websites die door OntwerpWeb zelf zijn ontwikkeld kunt u twee soorten onderhoudsabonnementen afsluiten:

  1. Uitgebreid: OntwerpWeb checkt maandelijks of de links op de website nog werken, zorgt dat alle software wordt geupdate (van groot belang voor de veiligheid) en past inhoudelijke teksten aan op basis van uw input, inclusief de doorwerking naar andere pagina’s (een wijziging op pagina A heeft vaak gevolgen voor pagina B). Dit abonnement kost € 25.- per maand
  2. Beperkt: OntwerpWeb checkt maandelijks of de links op de website nog werken en zorgt dat alle software wordt geupdate (van groot belang voor de veiligheid). Dit abonnement kost € 10.- per maand.

Voor al bestaande websites kan OntwerpWeb het onderhoud overnemen, tegen bovenstaande tarieven, mits de website up to date is en functioneert. Dit ter beoordeling door OntwerpWeb. Indien er (eerst) activiteiten nodig zijn om de website in orde te maken (na een crash, onjuiste configuratie e.d.) of wanneer de website hersteld moet worden, omdat deze niet meer goed werkt, dan wordt daarvoor eerst een offerte gemaakt.

 

Training

Een website onderhouden vraag discipline (back-ups maken, periodieke check), maar is gemakkelijker dan u denkt. Voor websites die draaien met WordPress biedt OntwerpWeb een training aan, zodat u het onderhoud voortaan zelf kunt uitvoeren. Deze training kost € 50,-. Dat verdient u snel terug.

Overig

Heeft u vragen over onderwerpen die hier niet staan genoemd en valt u binnen de doelgroep van OntwerpWeb, stuur dan een bericht en we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

* Dit is onder voorbehoud van nadere specifieke informatie over de klant. Zo is de ANWB ook een vereniging, maar de ANWB valt uiteraard niet binnen de potentiële klantenkring van OntwerpWeb. Anderzijds is het mogelijk dat u niet binnen één van deze categorieën valt en toch in aanmerking komt voor gratis webdesign. Neem bij twijfel gerust contact op.